Corona update: versoepelingen per 15 januari 2022

Corona update: Versoepelingen per zaterdag 15 januari 2022

Op 14 januari zijn tijdens de persconferentie versoepelingen aangekondigd, onder meer voor de sportsector. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan. De regels voor de sportsector staan op de website van de Rijksoverheid. Hieronder vind je een uitgebreide samenvatting.

Iedereen mag binnen en buiten sporten. De volgende regels gelden:

• Sporten in groepsverband is toegestaan.
  • 1,5 meter afstand houden is niet verplicht bij wedstrijden en trainingen als dat door de aard van de sport niet mogelijk is.
  • Alleen trainingen en onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club zijn toegestaan. Topsporters en topsportcompetities zijn uitgezonderd.
  • Bij binnen en buiten sporten is geen publiek aanwezig.
  • Sportkantines mogen alleen open voor afhaal.

Coronatoegangsbewijs
Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor sporters van 18 jaar en ouder:

• Op binnensportlocaties zoals: sportscholen, sportzalen en zwembaden. Bij lessen, trainingen, recreatief sporten en bij wedstrijden.
  • Die gebruikmaken van faciliteiten binnen op buitensportlocaties, zoals kleedkamers en toiletten.

Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor:

• Vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sportlocatie. Dit betekent dat zowel betaalde als vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien op het moment dat zij een functie voor de sport vervullen in een binnensportlocatie. Zodra zij geen taak meer vervullen, moeten zij de sportlocatie verlaten.
  • Professionele sporters. Dit geldt voor sporters in topcompetities.
  • Afhaal bij sportkantines. Zonder coronatoegangsbewijs kan gebruik gemaakt worden van de afhaalfunctie in sportkantines.

Mondkapjes
Mondkapjes zijn verplicht voor sporters vanaf 13 jaar op:

• Binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten.
  • Binnenfaciliteiten op buitensportlocaties, zoals kleedkamers en de sportkantine.